Subprodusele furajere obţinute în urma procesului de prelucrare a seminţelor de floarea soarelui, se diferenţiază în funcţie de materia primă din care provin (seminţe întregi sau decorticate). O alta diferenta rezulta şi din tehnologia de producere a uleiului. Recomandat in orice tip de nade, boilies si pelete, in dojaj de 10 – 20 % exemplu fiind peletele extrudate cu faina de peste
Printre aceste produse secundare se numără şi şrotul de floarea soarelui. Acesta rezulta în urma extragerii grăsimii din seminţele de floarea soarelui. Acest subprodus este denumit generic „şrot”.
În vederea obţinerii în cantităţi cât mai mari a grăsimii din seminţele de floarea soarelui se practică extracţia cu solvenţi. In urma acestui proces în produsul secundar rămâne o cantitate redusă de grăsime, respectiv sub 1%. În cazuri mai rare, extragerea uleiului se face şi prin presare la rece. In aceasta situaţie produsul secundar obţinut poartă denumirea de turte. Acestea conţinând grăsime chiar până la 20%.
Calitate determinată de compoziţie
Calitatea srotului
Există o mare variabilitate a compoziţiei chimice a şroturilor şi a turtelor.
Aşa după cum se observă, dacă seminţele de floarea soarelui nu sunt decorticate, şroturile care rezultă după extragerea uleiului au un conţinut mai redus în proteină şi mai ridicat în celuloză. Proteina din aceste şroturi este deficitară în lizină, dar are un conţinut ridicat în metionină.
Calitatea acestor şroturi depinde de cantitatea de coji pe care o conţin, acestea fiind bogate în celuloză şi chiar în lignină.
La monogastrice, acest conţinut în celuloză are efect negativ asupra digestibităţii substanţelor nutritive şi a energiei. Din această cauză se recomandă utilizarea acestora în hrana rumegătoarelor. Şroturile de floarea soarelui au un conţinut redus în Ca.
Specificatii tehnice
Comparativ cu alte oleaginoase, seminţele de floarea soarelui nu conţin factori antinutritivi.
Condiţiile tehnice de calitate ale şrotului de floarea soarelui impun respectarea unor caracteristici. Acestea sunt : aspect de masă măcinată, fără particule arse sau mucegăite, de culoare alb-cenuşie, cu un miros specific.Cenuşă brută maximum 9% şi minimum 30% proteină brută. Recomandat in orice tip de nade, boilies si pelete, in dojaj de 10 – 20 %.
Informații suplimentare
Greutate | 1 kg |
---|